Publicerad på

Recension Erika Eklund

Titel: Jorden skälver marken gungar

skriven av Erica Eklund

Ordberoende förlag 2022

Handling

Pappa Uffe växer upp på femtiotalet i Norrköping. Hans pappa är missbrukare och Uffe har inget stöd i familjen. Han söker sig till förstörande sammanhang och hamnar även han i missbruk.

Han möter kärleken i Maria och de får en dotter, Erica. Trots kärleken till henne och Maria kommer han inte ur sitt missbruk. Det skapar konflikter och tilliten får sig många törnar genom åren både för Erica och mamman. Pappa Uffe försöker verkligen att komma ifrån spriten men misslyckas gång efter gång.

Det är en varm berättelse där Erica relaterar ärligt och uppriktigt om hur relationerna påverkas av missbruket. Uffe skriver en dagbok som han ger till sin dotter. Den kommer att få stor betydelse för hennes skildring.

Jorden skälver marken gungar är en sann berättelse om en pappa och hans dotter. Det är Erica Eklunds debutroman.

Omdöme

Till alla som älskar verklighetsbaserade romaner är den här boken ett måste. Den går inte att lägga ifrån sig. Det är en bladvändare med hög igenkänning och välskriven. Den handlar om människan bakom alkoholmissbruk och beroende och människorna runt omkring. Lärorik och en gripande berättelse om stora samhällsproblem. Uffe är en fin och känslosam människa, älskar sin dotter men suget efter alkohol är starkt. Han förlorar kampen så småningom. Det går en röd tråd av kärlek genom hela boken. Kärlek mellan en far och hans dotter.

En speciell episod som berörde mig var när Erica och hennes kompis gick till ett köpcenter och mötte där sin pappa och hans kamrater.

” Det här är min dotter Gurra. Min dotter. Kan du fatta det? Jag älskar dig Erica.” Det luktade om pappa och jag var osäker på om jag gillade det eller inte.

Hon förklarar att varken ångest eller skam finns hos henne. Som läsare däremot får jag ångest och en oro som sätter sig i magen. Gestaltningen är fin och som läsare kan jag känna en sorg men samtidigt en fin och ren skildring av livet självt. Så här är det. Man kommer nära!

Det är en bok som många bör läsa för att få bättre förståelse för missbruksproblematik. Det finns överallt där man minst anar, dold och hemlig för många.

Jag rekommenderar verkligen boken som kan läsas både av ungdomar och vuxna.