Publicerad på

Recension Linus Kuhlin

Det du gör med mig

Författare Linus Kuhlin 

Utgiven på Bazar förlag 2023.

Handlingen utspelar sig i olika storstäder. Malmö, Köpenhamn, Stockholm, Göteborg och Prag.

En spänning-/relationsroman med huvudkaraktärerna Esther, som kommer från ett välbärgat hem i Stockholm med skilda föräldrar och bor med sin pappa. Juno kommer från ett kristet hem i Jönköping, Sveriges Jerusalem, som har beslutat sig för att studera litteraturvetenskap i Göteborg.

Tillsammans med vännerna Emmy och Manuela lever de livet på pubar med mycket droger, alkohol och olika sexuella förbindelser. Relationerna vännerna emellan är stark. Det är vi mot världen. Vänskapen kommer att förändras och vännerna skiljs åt under dramatiska omständigheter.

Några exempel har jag valt som beskriver hur komplex livet och relationer kan vara.

”Jens frågade vad jag tyckte bäst om med tjejerna och jag (Juno) svarade: Manuelas humor, Esthers gränslöshet och Emmys absoluta godhet. Jag berättade hur olika vi var men att vi på något sätt hörde ihop…”

”Hela min kropp dunkade varmt och jag (Juno) tänkte att jag var hennes för alltid. Hennes att förstöra och förgöra, hennes att göra vad fan hon (Esther) ville med så länge jag fick vara hennes. Kanske kände hon samma sak för mig.”

”Den tomma magen ett manifest över den del av henne som aborterats bort och försvunnit. Vad kan vara mer ensamt än en människa som haft en annan människa i sig och blivit av med henne? tänkte Esther. Dagen innan hade hon varit två, nu var hon bara en. Hon hade bokstavligen halverats.”

Relationer är svårt men nödvändigt för människans överlevnad. Linus har verkligen fångat vänskap på ett intensivt och ibland på ett frustrerande djup. Han är rak på sak och hjärtat dunkar hårt många gånger. Är det verkligen sant? Går det till så när unga vuxna lever livet? Det är en tuff värld som vi lever i. Vännerna lever hårt och utmanande.

Jag har läst boken med jämna mellanrum. Jag har fått pausa för handlingen är stark och mycket energi har gått åt. Inblickarna i vänskapen mellan flickorna har varit stor och mäktig. Det är en bok som inte släpper taget en minut. Även pauserna ger reflektion och tankar.

Det du gör med mig är insiktsfull, lärorik och sorglig. Skildringen av unga vuxna och deras liv är stark. Varje tonårsföräldrar, mor- och farföräldrar och människor som arbetar med unga vuxna bör läsa den här boken. En större förståelse växer fram men framför allt tankar om hur vänskap både kan hjälpa och stjälpa. En välskriven och spännande roman. Händelser i livet kan fullständigt förändra livssituationen. Det du gör med mig beskriver en vänskap som blir ett incitament och beskrivs bland annat med slutorden,

 ”För vissa människor är farliga för varandra och vi är nog det.”

Boken får fem stjärnor av fem. Full pott!