Publicerad på

Recension P-C Wike

Bokens titel, Pepper

Författare, P-C Wike

Förlag, Own Your Book

Bokens utgivningsår, 2023. Genre, Feelgood.

Bokens handlar om Britta, en äldre kvinna, satmaran, dvs handläggaren på Arbetsförmedlingen, Johanna en av ungdomarna som besöker Britta och så naturligtvis huvudpersonen själv.

Den blåhåriga kvinnan i medelåldern sitter mittemot handläggaren på Arbetsförmedlingen. Utstämplad efter lång sjukskrivning för utmattning. Hon erbjuds ett arbete som personlig assistent åt en äldre kvinna på äldreboendet Tornet i området Laduvik. Kommunen har gått in med extra pengar i form av en assisterande författare.

Det finns inget uttalat namn på den blåhåriga kvinnan, hon som blir skrivassistent åt Britta. Britta har en hel del texter som hon vill ha hjälp med att skriva eftersom hon är nästan blind och döv.

Britta visar brev, foton, texter och ljudinspelningar. Hon har förlorat en dotter, om sorgen och saknaden efter henne. Gråtmild även att många år har gått sedan olyckan fortsätter hon att berätta. Det växer fram en djup vänskap mellan dem och under tiden växer även ett manus fram. Ett kapitel handlar om mänsklighetens dilemma som sägs vara att vi har flera versioner av oss själva. Vi vet inte riktigt vilka vi är eller vill vara

En spännande, lärorik och detaljrik bok som får mig att googla på olika ting, delpersonligheter, vad betyder det? Vilka delpersonligheter har vi som plockas fram? En efter en, ibland omedvetet. Det bor en presterare, hjälpare och inte minst en clown i oss. Boken innehåller humor som blandas med sorg och saknad. Skratt och gråt om vartannat som det gör hos de flesta. En bok som förenar människor oavsett ålder eller bakgrund. Boken sätter ljuset på den assisterande författaren, spökskrivaren. Vilka utmaningar som ges att våga skriva om man antar utmaningen.

Två kvinnor med olika erfarenheter i livet, möts av en händelse och kan fullständigt förändra livssituationen.  En tänkvärd bok som kan läsas i alla åldrar och rekommenderas allra varmast.

P-C Wike har skrivit många böcker tidigare med det är Pepper som startar Laduvik-serien. Hela sommaren ska jag befinna mig i Laduvik har jag bestämt. Tack för underbara timmar med Pepper.