Publicerad på

Recension Marie Hagevi

#bokrecensioner

Bokens titel: Johannes på Prästtägten

 Författare: Marie Hagevi

Förlag: Visto förlag 2023

Presentation av bokens handling

Johannes Sundberg växer upp som äldste sonen i kvarteret Prästtägten i Falun. Han blir förälskad i flickan Catharina som han gifter sig med och de får åtta barn. Vi får följa Johannes och hans familj i vardag som helg med mycket fattigdom och svårigheter. Catharina är trött och missmodig på Johannes. Han lättar sitt hjärta för sin bror Erik.

”Jag kan inte bli arg på henne, då blir hon ännu surare. Köper jag något fint tycker hon at jag slösar pengar, kommer jag för sent har jag glömt bort henne. Inte kan jag komma hem för tidigt heller för då har jag givetvis inte arbetat tillräckligt hårt.”

Emellanåt skymtar glädjen och sorglösheten fram. Läsaren får vara med på marknader och andra trevliga händelser.

Omdöme

Historien om Johannes är trovärdig och väl underbyggd genom släktforskning. Läsaren kan känna dofter och känslorna kryper in under huden. Gestaltningen och miljöbeskrivningar är bra. Dialogerna är trovärdiga och välskrivna. Högsta betyg! Bokens styrka är samtalen som finns mellan människorna. Jag gillar Lena som känns lite som en föregångare till Krösamaja i böckerna om Emil i Lönneberga. Vad händer nu? Det senaste skvallret i byn det vet Lena. Olyckor och elände nosar hon fram.

Jag gillar de korta avsnitten och boken som helhet. Den tar läsaren med i historiska skeden. Kyrkan har en roll och författaren smyger snyggt in samhällets problematik. Fattigdomen fick ett tydligt ansikte, sakligt och en ögonöppnare. Den kan finnas med i litteraturlistan för humanisterna på gymnasiet och ger bra diskussionsunderlag. Jag rekommenderar verkligen boken och ser fram mot en fortsättning.

Tack Marie för spännande läsning!