Publicerad på

Recension Mirelle Kjellander

Bokens titel: Där tysta ekon ropar

Författare: Mirelle Kjellander

Förlag: OwnYourBook 2023

Livet i Roseby är allt annat än en lugn by. Där händer det hela tiden saker som får hjärtat att sitta i halsgropen.

Olivia och Alex bor vid en sjö och mittemot finns en camping och har lämnat ett stressigt stadsliv bakom sig. Alex mamma Anna är en av karaktärerna och de tre lever i en nära relation. Hon äger en butik som säljer kristaller och utövar meditationer. Olivia och Alex försöker att få barn men månaderna går och inget händer. Olivia blir mer och mer desperat. Båda väntar varje månad att något ska hända.

Olivia har en medial gåva och har förmågan att se i det förflutna. Alex är polisman, en arbetsnarkoman som får många uppdrag att lösa.

Ondskan härjar i trakten och Olivia ”ser” många kvinnor som har anmälts försvunna. Ett minne får henne att gräva i det förflutna.

”Skuldrorna började värka. Olivia visste att hon inte hade några fysiska muskelknutor med förstod att de själsliga samlat på sig sedan hon satt här senast” Annas guidning av gruppen genom hela sittningen gör att frågor dyker upp under meditationen hos deltagarna.

Miljöbeskrivningarna och gestaltningar gör att läsaren är på plats med en gång. Doften av rökelser är påtaglig och kristaller som låg utspridda i rummet får Olivia att känna ett lugn. 

Karaktärerna kommer nära och känslorna får läsaren att hålla andan. Författaren kan gestaltning och språket är mångfasetterat, ordrikt och välskrivet. Olivias ”syner” är tankeväckande och spänningen i boken är hög. Det infinner sig en psykologisk process som gör att det pirrar extra i magen. Författaren bygger upp handlingen och i slutet av boken är det oerhört dramatiskt.

Handlingen växlar mellan vardagen och ondskan som granne. Korta kapitel gör att handlingen ökar i hastighet. Bra!

Omslagsbilden väcker en nyfikenhet med vackra barnögon och tillsammans med titeln väcks en nyfikenhet. Blandningen av andlighet och ondskans handlingar är spännande.

Lite svårt att komma in i handlingen men det vänder snabbt. Som debutbok är den välskriven och jag hoppas att få läsa mer av författaren.

Jag rekommenderar den på det varmaste.

Tack Mirelle!