Publicerad på

Recension Barbro Guaccero

#bokrecension

I skuggan av pilträden-ett fall för Vidstapolisen

skriven av Barbro Guaccero.

Förlag:Printz Publishing, 2023.

I slutet av 1960-talet hittas en studentmördad. I den småländska idyllen går en mördare lös och kriminalkommissarien Hugo Nilsson får ärendet på sitt bord. Med hjälp av kollegor försöka de tillsammans att reda upp brottet. Mordet hör samman med andra fall och utredningen växer. Människor runt om i bygden blir oroliga att förövaren ska slå till igen. Ingen anar vem det kan vara. Alla blir misstänkta och tiden tickar för att få snabb mördaren och våldtäktsmannen.

En riktig klassiker av alla deckare. Miljön och arbetsprocessen som polisen arbetar efter följer ett stabilt mönster . ”Framför sig på skrivbordet hade Hugo listan över samtliga mantalsskrivna i Torstorp. Det här var människor han känt i hela sitt liv, missionsförbundare, pingstvänner, människor som bodde i gårdarna runt hans barndomshem.”

Personligt så det känns inne i hjärteroten. Ränderna suddas aldrig ut. Epilogen blir även den en ögonöppnare. Välskriven och miljöbeskrivningarna är talande. Karaktärerna blir som vänner och fallet har ett driv, en dramatik som håller i sig till slutet. En speciell stjärna till epilogen!

Författaren har skrivit en klassiker av ring. Inget saknas gällande polisens utredningsarbete. Spänning, relationer i en småstadsidyll fyller boken och jag vill verkligen rekommendera att läsa den. Jag ser fram emot del 2 med fall som Vristadspolisen säkert kommer att lösa galant.

Tack Barbro för att jag fick läsa din debutbok.